2012. január 29., vasárnap

Gomba mint köret

Elmirától épp időben találtam ezt a receptet, így könnyen kitaláltam mit készítsek a finom hús mellé köretnek. Én az aszalt paradicsomot kihagymam és bacon helyett házi szalonnát vágtam bele nagyon finom lett.

Hozzávalók:
25-30 dkg gomba (apró kockára vágva), 2 gerezd fokhagyma zúzva, 1 tk. kacsazsír, 1 szelet apróra vágott házi szalonna, szárított kakukkfű, petrezselyem, bors, 1/2 tk. csípős paprikakrém, 1 tk. dijoni mustár

Elkészítés:
A zsíron megpirítom az apró kockára vágott gombát, majd hozzáadom a felkockázott szalonnát, összezúzott fokhagymát, petrezselymet és kakukkfűvet. Keverve pirítom, míg elpárolog a gomba leve, hozzáadom a mustárt és a paprikakrémet, kb. 2 percig pirítom és őrlök bele egy kis friss borst. Nem sózom.
Én natúr sült tarját sütöttem hozzá, amit előzőleg picit kiklopfoltam, besóztam, tepsibe helyeztem, öntöttem alá pici vizet és hagymakarikákat tettem rá, lefóliáztam és 200 fokon kb. 1-1,5 óra alatt puhára sütöttem.

 tálalva
 hozzávalók
mustárral és paprikakrémmel párolva

Mákos süti 2.

Elmirától másodszor készítem el ezt a finom sütit, de most féladagból készítettem és feketeribizli lekvárt használtam, aszalt szilvát tettem bele, nagyon finom.

Hozzávalók:
30 dkg darált mák, kb. 5 dkg xilit, 3 tojás (kisebb, ha nagyobb 2 is elég), 1/2 ek. szódabikarbóna, pár szem aszaltszilva darabokra vágva, feketeribizli dzsem, de lehet áfonya, vagy szilvalekvár, 1 ek. olivaolaj a tepsi kikenéséhez, kb. 1,5-2 dl víz

Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 180 fokra. A mákot ledarálom összekeverem a xilittel, szódabikarbónával. Hozzáadom a tojásokat, az aszalt szilvát feldarabolva, és óvatosan öntök bele először 1,5 dl vízet, összekeverem, ha szükséges még öntök hozzá. A massza ne legyen túl folyós, de ne legyen száraz sem, krémesebb inkább. Egy őzgerincformát kiolivázok és a tészta felét elegyengetem az alján, majd rá a lekvár egyenletesen elkenve, aztán jöhet a tészta másik fele elsimítva. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütöm, tűpróba. Ha kihűlt, szeletelhető.
Sajnos a fotón a mák nem úgy látszik vissza, mint élőben, de ízre nagyon finom.

 tálalva, szerencsére nem folyt szét a lekvár
 tészta összeállítása
 rétegezés
sütés után

2012. január 25., szerda

Brokkoli krémleves paleosan

Már sokszor készítettem el ezt a levest mindig máshogyan. De a fotózás mindig elmaradt. Nagyon szeretem a krémleveseket.

Hozzávalók:
50 dkg brokkoli megmosva, rózsákra szedve, 1 fej vöröshagyma felkockázva, 2-3 g. fokhagyma összezúzva, pici olivaolaj, só, bors, 1 dl kókusztej

Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát megpirítom az oliván, majd hozzáadom a brokkoli rózsákat egy pár percig óvatosan kevergetve párolom, felöntöm vízzel, hogy ellepje a rózsákat, majd picit sózom és főzöm, amíg puha lesz a brokkoli. Hagyom kicsit hűlni, ízesítem, só, borssal, hozzáadom a kókusztejet és összeturmixolom. Visszateszem a tűzre pár percet összeforrjon és már tálalható is.




2012. január 23., hétfő

Vasárnapi menük kaja ötletek

A választék csirkeszárnyból leves zöldségekkel és aprótésztával, a főfogás sült oldalas burgonyapürével és fasirozott, kolbáshúsból készült töltött káposzta rizses és nem rizses, hogy ehessek belőle, az már nem fért ide a fotókhoz.

2012.01.22.

Hagymás fokhagymakrémleves (paleo), főzés nélküli túrógombóc a gyerekeknek, répás-brokkoli párolva a répás vagdaltamhoz (paleo)
2012.01.17.

Hamis cigánypecsenye, Csontleves, fasirozott sült burgonyával, töltött padlizsán (paleo)

2011.11.27.
2012.01.22. töltött káposzta
került a fagyasztóba is

Brassói tálalva

A leves brokkoli krémleves (paleosan), a főfogás sült zöldségek sült csirkemellel zacskóban sütve, fokhagymával és szalonnával tűzdelve, párolt brokkolival, gyerekeknek répás rizs köretnek
2012.01.25.

Nokedli

A nokedli készítése bevallom nekem sokáig gondot okozott, hogy milyen mennyiségben használjam fel az alapanyagokat, hogy normális szaggatóval szaggassam és a tupperos nokedliszaggatóval ez gyerekjáték, nagyon örülök, hogy megvettem.
Most már paleos nokedliket is szoktam készíteni és szépen lehet ezzel szaggatni.

Hozzávalók:
kb. 40-50 dkg liszt (nem mértem szemre öntöttem), 4 db tojás, só ízlés szerint, 3-4 dl víz, olaj a kifőzéshez

Elkészítés:
Egy tálba beleteszem a lisztet, sót, tojást és öntök hozzá 3 dl vizet, majd összekeverem és ha szükséges öntök még hozzá vizet, ne legyen híg a tészta, akkor jó, ha kicsit nyúlik, de még sűrűbb. Egy fazékban forralok fel vizet, teszek bele sót, olajat. Ha felforrt a víz, nokedliszaggatóval óvatosan szaggatom a tésztát, fakanállal néha kevergetve a fazékban. Nekem két adagra kellett kifőzni, egyszerre sok lett volna. Leszűröm és kicsit hidegvízben átöblítve lecsúrgatom róla vizet. A végén ha pörkölthöz tálaljuk, szoktam egy kis szaftot hozzákeverni, tutti nem ragad össze.



Tejszínes-gombás sertés tokány

Már uncsi a pöri és a brassói a sertéscombból. Ez volt a hétvégi ételünk. A családnak nokedlivel tálaltam. Van egy régi szakácskönyv és onnan találtam a receptet, de mivel tejföl nem volt itthon, ezért átalakítottam tejszínesre, a végeredmény finom lett.

Hozzávalók:
1 kg sertéscomb felcsíkozva, 2 fej vöröshagyma felkockázva, 4 dkg zsír, 1/2 tv paprika felcsíkozva, só, bors, pici őrölt kömény, majoranna, 1 konzerv shampiongomba (lehet üveges, vagy friss), 2 dl főzőtejszín, 1 tk. liszt, pici házi füstölt szalonna felcsíkozva. Köretnek nokedli

Elkészítés:
A zsírt felhevítem és megfonnyasztom rajta a felkockázott hagymát és csíkozott paprikát, majd a megmosott, felcsíkozott húst is beleteszem és fűszerezem só, bors, majorannával, 1 késhegynyi őrölt köménnyel, jól összekeverem 1 dl vizet öntök alá és párolom félpuhára a húst. Amikor félpuha hozzáadom a felcsíkozott szalonnát és a lecsöpögtetett szeletelt gombát, majd fedő alatt néha megkevergetve puhára főzöm a húst. Ha megpuhult, hozzáöntöm a tejszínt, egy pici tejszint visszamerek egy tálba és kézihabverővel összekeverem a liszttel, majd hozzáöntöm és pár perc alatt hagyom összesűrűsödni az ételt.
Köretnek nokedlit tálaltam hozzá.

Ezt az ételt lehet tejföllel is készíteni, nekem most nem volt itthon.

 nokedlivel tálalva

 szalonna és gombával párolás
 tejszín hozzáadása
sűrítés

2012. január 18., szerda

Túrófánk

Ezt a gyors és egyszerű túrófánkot sütöttem meg a gyerekeknek a maradék túróból.

Hozzávalók:
250g túró, 2 tojássárga, 1 egész tojás, 2 ek. cukor, 1 cs. sütőpor, pici só, 1 kispohár tejföl, annyi liszt, amennyit felvesz a tészta (az eredeti recept ezt írta csak, nekem kb. 6-8 púpos ek. liszt ment bele), olaj a sütéshez

Elkészítés:
A túrót összekeverem a hozzávalókkal, aztán apránként adom hozzá a lisztet, folyamatosan elkeverve. Hagyom 10 percet állni a tésztát. Közben felforrósítom az olajat egy mélyebbfalú lábosban és vigyázni kell arra, hogy se túl forró se langyos ne legyen az olaj. Ha túl forró kívül hamar megégnek a fánkok, a belseje pedig nem sül át rendesen, ha nem elég meleg, akkor pedig nehezebben sül.  Na de nem akarok ujesztegetni senkit, pofon egyszerű az egész. Ha kellő meleg az olaj, két kanál segítségével beleszaggatom a fánktésztát és mindkét oldalát aranybarnára sütöm. Tálaláskor porcukrot szórhatunk rá.
A gyerekek nagyon szeretik. Ajánlom még kezdő háziasszonyoknak is, mert tényleg gyors, nem lehet elrontani.


 tésztája készítése
 sütés
tálalva

2012. január 16., hétfő

Hagymás fokhagymakrémleves

Paleolit szakácskönyvből gondoltam kipróbálom ezt a finom levest, nem csalódtam ma sem. Nagyon ízletes, én szeretem sűrűre készíteni ezeket a leveseket, mivel semmi betétet nem eszem hozzá.

Hozzávalók:
3 fej vöröshagyma felkockázva, 2 fej fokhagyma megpucolva és a gerezdjei felszeletelve, 2 db zöldség felaprítva, só, bors, 1,5 liter csirkeleves vagy zöldségleves alapleve, 1 babérlevél, 1 kk. szárított kakukkfű, 1 kk. szárított petrezselyem, 1-1,5 ek. kókuszzsír, egy kevés frissen őrölt szerecsendió, vagy őrölt szerecsendió

Elkészítés:
A hagymát megpucolom, felkockázom és a zsírt felhevítem, majd tartaléktűzön kb. 15-20 percig, néha kavargatva, fedő nélkül megpárolom. A fokhagymát megpucolom gerezdjeit felszeletelem, a zöldséget is megpucolom és apró darabokra vágom. A fokhagyma szeleteket hozzáadom a hagymához és még 10 percig párolom együtt, majd hozzáadom a zöldséget és a fűszereket (szerecsendió kivételével), a leves alaplevet, nekem nem volt elég lé, ezért kiegészítettem vízzel és 1 tk. ételízesítőt tettem még hozzá. Főzöm puhára, majd félrehúzom és 15 percet hagyom fedő alatt hűlni, kiszedem az egy darab babérlevelet, majd összeturmixolom a levest. Tálalásnál vagy frissen őrölök rá egy kevés szerecsendiót, vagy őröltet szórok rá. Nagyon finom, ajánlom nem csak paleosoknak.



Fehérkenyér paleo

Elmiránál láttam ezt a gyors kenyeret, gondoltam kipróbálom melegszendvicsként is.

Hozzávalók:
3 dkg mandulaliszt, 3 dkg kókuszliszt (átszitálva), 3 dkg szezámliszt, 1 kk. csapott só, 1/2 kk. szódabikarbóna, 3 tojás, 2 dl víz (melegszendvicsnek: szalámi, sajt, házi kecup)

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat összekeverem a vízzel. A száraz alapanyagokat jól összekeverem és hozzákeverem habverővel a tojásokhoz. Egynemű masszát kapjak. A kis kenyérsütőformát kibélelem sütőpapírral, beleöntöm a masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig készre sütöm. Kiveszem, leszedem a sütőpapírt róla és rácson kihűtöm.
Teszek rá szalámit, sajtot és légkeveréses sütőben pár perc alatt melegszendvicset készítek belőle és házi kecupot tehetünk még rá.




Megjegyzés: nekem a sima kókuszkenyér jobban bejön, azon nem érzem úgy ki a tojás ízét, nekem ezekkel a szezámmagvas tojásos kenyerekkel az a bajom, hogy én kiérzem és elrontja az összhangot...de sokaknak bejön.

2012. január 13., péntek

Palacsinta hajdinából

Sokan kérdezték, hogy lehet-e sütni palacsintát hajdinából. Igen, de vigyázni kell kicsit. Én most egy emeletes palacsintát készítettem belőle. Cukorbetegek is fogyaszthatják. De vigyázat nem paleo!

Hozzávalók:
8-9 ek. hajdinaliszt (hajdina ledarálva kávédarálón), 1 csipet só, 1/2 mk. foszfátmentes sütőpor, 1 tojás, 0,5-2 dl ásványvíz, vagy szódavíz, házi baracklekvár (diabetikusan elkészített), 2 tk. xilit, 1 tk. holland kakaópor, 3-4 ek. kókuszzsír felolvasztva, 1 ek. olivaolaj

Elkészítés:
A hajdinát kávédarálón ledarálom. Hozzáadom a sütőport és a sót, picit elkeverem. Hozzáadom a tojást, olivaolajat, ásványvizet és habverővel simára keverem. A palacsintasütőben felforrósítok 1 ek. kókuszzsírt, majd belemerek egy adag tésztát, a tetejét megöntözöm pici kókuszzsírral és mikor majdnem megsült az egyik oldala, óvatosan alányúlok és felszedem, hogy ne tapadjon az aljához, egy lapostányér segítségével megfordítom, majd vissza palisütőbe. Nekem 4 db lett. A rétegeket megtöltöttem lekvárral. A tetejét megszórtam cukroskakaóporral. Elég laktató. De aznap jó ha elfogyasztjuk, másnapra törhet a tésztája.

 szeletelve
 
sütés
 töltés
egyben

2012. január 12., csütörtök

Meggyes pite paleo

Nagyon finom, gyorsan elkészíthető süti. A meggy nagyon jól kihozza az ízeket.

Hozzávalók:
3 tojás, 3 dkg ghí, vagy vaj, 2 ek. nyírfacukor (esetleg xilit), késhegynyi őrölt fahéj, 1 mk. sütőpor, 15 dkg ledarált kókuszreszelék, csipet só, meggy kimagozva

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét a sóval kemény habbá verem. A tojássárgákat összekeverem a kicsit megolvasztott ghível, cukorral, őrölt fahéjjal. A kókuszreszeléket ledarálom kávédarálón és összekeverem a sütőporral. A sárgáskrémhez hozzáadom kanalanként a darált kókuszreszeléket, majd óvatosan beleforgatom a kemény habot. Egy lapos kisebb tepsibe sütőpapírt teszek, belenyomkodom a tésztát egyenletesen, majd rádobálom a meggyet. Előmelegített sütőben 190 fokon kb. 30 perc alatt készre sütöm. Picit levet ereszt a meggy, nem kell megijedni, mert mikor teljesen kihűl, akkor jól szeletelhető. Persze picit törékenyebb, mint egy hagyományos tészta. (Tűpróbát végezzünk)




2012. január 10., kedd

Csicseriborsó "bableves" módra.

Mielőtt először megkóstoltam a csicseriborsót nem tudtam milyen ízre számítsak. Akkor egy zöldségleveshez hasonló formában készítettem el és engem rögtön a babfélékre emlékeztetett. Innen jött az ötlet, hogy bab helyett készítsem a csicseriből a bablevest. Nagyon ízlik a családnak, érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó előző este leáztatva, só, ételízesítő, 1 szelet házi füstölt szalonna csíkokra vágva, 1 pici darab sonka (füstölt) íz kedvéért, tört pirospaprika, liszt a rántáshoz és olaj, 2-3 g. fokhagyma, 1 csipet szárított tárkony, 1 mk. szárított petrezselyem, 1 tk. paprikakrém, kevés szódabikarbóna, 2 nagyobb sárgarépa és 2-3 zöldség felvágva

Elkészítés:
A csicseriborsót miután leáztattam leszűröm és felteszem a szalonnával és sonkával, pici sóval és ételízesítővel főni, mikor forr, lejjebb veszem és egy kis szódabikarbónát teszek hozzá. Mikor már fél órát főztem, hozzáadom a megpucolt és feldarabolt zöldséget és répát, a szárított tárkonyt, petrezselymet és még kb. fél órát főzöm. Megkóstolom és ha már majdnem teljesen puha elkészítem a fokhagymás rántást. Egy kevés olajon megpirítom a lisztet, belezúzom a fokhagymát, pirítom, félreteszem és hozzáadom a tört pirospaprikát, jól elkeverem és hozzáöntöm a leveshez. Most kanalazom bele a paprikakrémet és pár percig hagyom még összeforrjon az íz.
Lehet készíteni bármilyen csipetkét hozzá, mi most kihagytuk így is kiadós leves volt. A gyerekeknek is nagyon ízlett.




2012. január 9., hétfő

Kolbászhússal töltött szűzérme hagymás burgonyával

Egy remek vasárnapi ebédet hoztam. Mi minden évben vágunk disznót, így a kolbászhúsból szoktam félre tenni töltött káposztának és megtöltjük a szűzérmét is.

Hozzávalók:
1 kolbászhússal töltött szűzérme, fűszersó, pici zsír, kevés víz
1 kg burgonya, 2 fej vöröshagyma kockázva, 5-8 dkg vaj, pici só

Elkészítés:
A megtöltött szűzérmét megmosom és befűszerezem körbe mindenhol. Egy tepsi alját vékonyan bekenem zsírral és belehelyezem a húst, majd pici vizet öntök alá, lefedem alufóliával. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 1 órát sütöm, ha puha a  hús leveszem a fóliát róla és mindkét felét átpirítom kicsit, pirosra. Közben megpucolom a burgonyát, felkockázom és bő sós vízben megfőzöm. A hagymát felkockázom és a felolvasztott vajon megdinsztelem. A megfőtt burgonyát leszűröm a levétől és hozzákeverem a hagymát, én nem krumplinyomóval szoktam, hanem géppel (habverővel) így krémesebb lesz. De mindkét megoldás nagyon jó. A tálalásnál felszeletelem a húst és a hagymás burgonyával, savanyúsággal tálalom.

Paleosok is ehetnek a húsból, de ajánlom a párolt zöldséget hozzá, vagy párolt káposztát.

 tálalva csodás párosítás
 köret összekeverése
 hús félkész állapotban
megsütve

2012. január 5., csütörtök

Meggyes pite

Van egy nagyon jó almás pite tésztám (tojás nélkül), na ebből készítettem most a meggyes pitét. Nagyon finom lett.

Hozzávalók:
40 dkg liszt, 10 dkg cukor, 20 dkg vaj, csipet só, 1 sütőpor, 1 pohár tejföl, meggy (nekem fagyasztott), pici fahéj és cukor hozzá, aki akar a tészta tetejét bekenheti tojással, de elmaradhat

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit jól összegyúrom. Két cipóra osztom, majd kinyújtom vékonyra. Közepes tepsit kibébelek sütőpapírral, ráhelyezem az egyik nyújtott tésztát, közben a meggyet kimagozom és cukros fahéjjal összekeverem és lecsurgatom a levétől, ráhelyezem a tésztára. (A meggy alá kevés zsemlemorzsát szórtam, hogy ne ázzon át a tészta sütés közben.) A másik tésztát kinyújtom és ráhelyezem a meggyre a széleit jól benyomkodva. A tetejét bekenem tojással. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütöm. Kihűtöm, felszeletelem, porcukorral megszórom.

A gyerekeim nagy kedvence.

                                                          2013. nyara (friss gyümiből)